Cursussen

INTRODUCTIECURSUS VOOR NIET LEDEN, ontdek of je kajakken leuk vindt:

Je bent geïnteresseerd in kano varen, maar je wilt eerst weten of je het leuk vindt, zonder de verplichting om meteen lid te moeten worden. Volg dan een van onze introductiecursussen (inschrijven of informatie aanvragen kan via deze link). Na deze cursussen voldoe je aan de “Rijntest”, dat wil zeggen dat je de basisslagen beheerst, en dat je niet in paniek raakt mocht je omgaan. Je bent nu voldoende onderricht om, als je lid wordt, onder begeleiding van een ervaren tochtleider mee de Rijn op te gaan en deel te nemen aan beginnerstochten.

• Introductiecursus Seizoenstart: 6 lessen eind maart-april: kennismaking, zwembadmiddag, 3 vaaravonden, 1 dagtocht. €50,-
  • Introductiecursus Rest van het seizoen: 3 x 3 uur, start elke eerste maandagavond in de maanden mei, juni, juli en september. €30,-

GRATIS CURSUSSEN ALLEEN VOOR LEDEN:

KVA-CURSUS: basistechnieken voor efficiënt en veilig kajakken De cursus leidt op voor het diploma Kano Vaardigheid A, officieel diploma van de Watersportverbond (WSV) en omvat de technieken: voorwaartse slag, boogslag (voor en achter), achterwaartse slag, remmen, zijwaarts verplaatsen, lage steun, achterstevenroer, gecontroleerd omgaan en zwemmen met de kajak. 6 of 7 avonden in mei-juni. Het examen omvat 1 dagtocht, theorie-examen, praktijkexamen. De nieuwe reader is hier te downloaden.

KVT-CURSUS: gericht op reddende handelingen in kajaksituaties De cursus leidt op voor het diploma Kano Veiligheid Test en omvat de meest voorkomende aspecten van veiligheid. Je leert hoe je gered kunt worden en hoe je zelf mede- kajakkers kunt redden na omslaan. Dit houdt in verschillende reddingsmethodes zoals de X-redding, Kiwi-redding, Hielhaak-redding, slepen, EHBO met speciale aandacht voor onderkoeling. 3 vaar- en 1 theorieavond in het najaar. Het KVT-diploma is een officieel diploma van de NZKV en is voorwaarde voor het behalen van het Zeevaardigheidsdiploma (ZV). De reader is hier te downloaden.

WW-INTRODUCTIE CURSUS: kennismaken met wildwater Voor leden met KVA-niveau (ter beoordeling vd instructeur). Eerst 2 avonden op de Kop vd IJssel oefenen van basis WW-technieken, daarna een dag naar een Wildwaterbaan (WW 1 & 2) in Duitsland.

ZWEMBADTRAINING: veilig technieken trainen in warm water! Samen met de kanoverenigingen uit Wageningen wordt het zwembad in Zetten 4 zondagmiddagen in de winter afgehuurd. Ideaal om reddingen te oefenen en te leren eskimoteren. Dit is de enige Jasoncursus die wel geld kost (ongeveer €10,- per keer) omdat het zwembad afgehuurd wordt. Niet kajakkende familieleden mogen ook mee tegen betaling van de zwembadentree.

OVERIGE KAJAK OPLEIDINGEN
Behalve KVA en KVT zijn er in Nederland ook opleidingen voor Kanovaardigheid B (KVB), Toervaardigheid (TV), Zeevaardigheid (ZV) en Zeevaardigheid Extra (ZVE), en opleidingen voor kajakinstructeur. KV-Jason heeft momenteel geen capaciteit om voor deze diploma’s op te leiden. Buiten de vereniging zijn er verschillende mogelijkheden om allerlei cursussen te volgen.
KVB en TV worden bijvoorbeeld door onze zustervereniging De Bovenste Polder uit Wageningen gegeven. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan kun je je het beste contact opnemen met De Bovenste Polder.
Voor zeekajakken, brandingvaren en wildwater kajakken kun je terecht bij oa:
– NZKV met zeekampen in Zeeland en Vlieland
– Peddelpraat met een zeekamp in de kop van Noord Holland
– Commerciele kajakcursus aanbieders, zoals Zeekajak.nl, Dutchseakayakers.com, Europagaai