Schiermonnikoog

Zaterdag 21 juni 2014 om 07:00 u bij Jason. We waren met negen. Twee auto’s en een trailer. En op weg naar Lauwersoog.

Een heel eind rijden, met weinig verkeer heel vlot. De lucht betrok, er kwam een felle bui, het klaarde weer op en dat herhaalde zich. In Friesland was nog steeds veel gras, maar het Friese stamboekvee vertoonde zich nauwelijks meer.

Lauwersoog. Waar moeten we zijn? Aan het einde van de havendam. Dat was om de vissershaven, met allerlei interessant uitziende boten, heenrijden. Het was overduidelijk aan het ebben en we moesten even zoeken waar we te water zouden gaan. Stef beet de spits af, stak de haven over en ging in de luwte van het havenhoofd wachten. Ben lag snel naast hem en hij begon mosselen van de damwand te plukken. Toen iedereen er was riep hij nog wat aanwijzingen en we voeren de haven uit.

  1 4 5

De wind was straf. Buiten de beschutting van de haven stond een flinke golfslag. Voor doorgewinterde zeerotten waarschijnlijk een gewoon kalm zeetje. Voor nieuwelingen: uitdagend. Met de kop in de wind zeewaarts. Volg de rode boeienlijn, gewoon, een eindje naar zee. Windkracht 4 of vijf, flinke golven.
Bij boei Z10 even pauze. Een vlotje maken. En merkwaardig, de boten worden door de golven of door de wind vanzelf op een kluitje gedreven. Hoe komt dat? Drijft de wind misschien een enkele kajak iets sneller voort dan een vlotje van twee of meer? Of doet de stroom dat?

We dachten stil te liggen. Naast een boei. Maar waar is die boei ineens? Die vloedstroom heeft ons wel heel snel teruggedreven, Zonder peddelen zijn we ook zo weer in de haven.
Terugvaren maar. Ben riep weer aanwijzingen: “Scheg gebruiken als we met de wind meevaren”. Dat was duidelijk, zonder lukt het niet om koers te houden. “Speel een beetje met die scheg en ontdek hoever die uit moet!” Hee, als je stilligt kom je (zonder scheg) dwars op de wind te liggen, maar als je vaart dan loeft de boot op. Hoe komt dat? Werkt de boot als een windvaan? Vangt het voorschip als je vaart ineens minder wind dan het achterschip? Ligt dat aan je boeggolf? Of is er meer waterdruk voor dan achter? Zeekajakken is moeilijk! Thuis maar eens een natuurkundeboek erbij pakken.

  8 29 natuurkunde

Schiermonnikoog verdween in de verte achter een bui en wij voeren snel terug. Even uitpuffen in de luwte. En dan de sluis door. Ziet die sluiswachter ons wel? Henk pakte de marifoon en na een hele tijd mochten we de sluis in. Een vreemde gewaarwording: nergens iets van een sluiswachter te bespeuren. Zit er ergens in een Utrechtse kantoortoren een ambtenaar achter zijn PC twintig sluizen te bedienen?

10 11 12

Daar waren we op zoet water. Even ergens aanleggen voor een eetpauze. We bleken bij een verboden gebied te zijn, dus we keerden om en gingen richting camping. Bij de speeltuin confiskeerden we de picknicktafel. Na eten en drinken wilden sommigen wel stoppen en de auto’s gaan ophalen. Anderen voeren nog even naar Oostmahorn.

Het was nog even een eind lopen naar de auto’s. Onderweg van alles te zien plantjes, bootjes en de Waddenzee. Terug op de camping het hele gedoe van kano’s sjouwen, tenten opzetten, pakken uithangen, in de zon zitten, douchen.

13 14 16
Ben ging eerst zijn mosselen klaarmaken. Hij was er gul mee en ze smaakten verrassend goed. Daarna reden we naar de haven. Restaurant “Het Pierenend” zat redelijk vol maar we kregen gewoon de grootste tafel. Het was een buitengewoon lekkere maaltijd en een goed besluit van de dag. Toen we het restaurant uitliepen ging de zon spectaculair onder in zee.
DSCN0190
Zondag 22 juni 2014
Des nachts ging het steeds harder waaien. Om zes uur in de ochtend ging het plenzen. Om half acht plensde het nog, maar daarna werd het droog en zelfs zonnig en de wind nam wat af. Ontbijten, afbreken, in- en opladen deden we in de zon. Weer naar hetzelfde havenhoofd rijden. Het was aan het ebben, maar het water stond veel hoger dan gisteren en het instappen was dan ook een stuk makkelijker. De zee leek ook een stuk rustiger, maar we waren nu wat meer gewend. Dus de haven uit en op naar Schier.
DSCN0195
Het was de bedoeling om naar Engelsmanplaat te varen en dan over te steken naar Schiermonnikoog. Maar na een 4 kilometer (hoeveel zeemijl is dat?) werd het besluit genomen om toch maar direct naar de jachthaven van het eiland te varen.

We naderden het eiland en we zagen boeien die de havengeul markeerden. En we zagen andere peddelaars de haven invaren. Toen werd het ineens heel ondiep; een enkeling moest gaan lopen. Maar we kwamen in de geul en in de haven en daar stonden Ada en Andrea naar ons te kijken. Zij waren in een groep met Klaas Hofman hierheen gevaren.

Het aan land gaan had wat voeten in aarde. In vette smurrie dan. De meesten stapten dan ook maar aan een steiger uit en die kregen meteen op hun donder. Jachthavenvolk moet hier kennelijk niets hebben van kajaks op hun steigers. We tilden ze maar wat hoger.

 DSCN0197 DSCN0199 25

Even wat rusten, eten, omkleden en dan het eiland maar eens bekijken. We konden toch nog lang niet weg.
Via de Reeweg liepen we naar het dorp. In de weilanden liepen alle vogels rond die op de informatieborden vermeld werden: Scholeksters, Gruttos, Kieviten enz. Het beroemde hotel van der Werff, daar waar de tijd heeft stilgestaan, had geen aantrekkelijk terras, dus we gingen aan de overkant koffie drinken. Daarna even het dorp door, over een bungalowpark en terug naar de haven. Het water was nog te laag dus nog maar even wachten.

31 schier02 vdwerf
We kregen genoeg van het wachten en er was al wat meer water in de haven. Instappen dus en varen. Tegen de vloedstroom in de geul door en dan weer over het wad. De vloed was inmiddels hoog genoeg om niet te hoeven lopen. Maar nog wel tegen de vloedstroom in richting Zoutkamperlaag. Na een tijd varen zagen we op een bank zeehonden liggen. Ze hadden jongen. Toen we er voorbij waren doken ze hier en daar tussen ons op.
Op het Zoutkamperlaag sleurde de vloed ons richting haven. We werden ook nogal uit elkaar gedreven. De veerboot kwam eraan en het was even niet duidelijk welke richting hij op zou gaan. Waarom hebben die dingen geen richtingaanwijzers?
Na een paar uur voeren we weer rustig de haven in. Het was druk op de havenhoofden. Mooi weer, dagjesmensen, parkeerterrein vrij vol. Onder veel bekijks landden we aan en trokken de boten op het droge. Omkleden, opladen en op weg.
DSCN0207
Maar eerst nog even een snelle hap halen bij “Visser vis”. Die hap kwam niet snel maar toen die er was smaakte hij prima.Het was nog een hele lange rit naar Arnhem.

route