Lingetocht 2 april 2016

Van Asperen naar Kedichem en retour: 18 km

Met de beste, zonnige weersvoorspellingen gaan we op weg naar de Waterpoort in het 1000 jaar oude stadje Asperen. Het wordt echter een grijze dag. De zonnecrème op mijn gezicht is voorbarig.

 

Via GPScoordinaten.nl heb ik een route over de Linge naar Kedichem uitgezet. We zullen de weg niet kwijtraken. Temeer omdat ik een print heb van de topografische kaart via scouting-weredi.nl. Als we dan nog verdwalen kan ik op mijn mobieltje gratis onze locatie met OSMAnd (open street map van Nederland) bekijken.

Zo vroeg in het jaar is het heel rustig op het water. Wel zijn er veel ganzen. Ze nestelen in een rij langs de oever. Verstoord vliegen ze voor ons weg. In sommige nesten ligt een hele voorraad eieren. Henk rooft een ei uit een nest. Die is veel groter en zwaarder dan een kippenei. De roof is een diervriendelijke manier om de te grote populatie ganzen te reduceren. Bovendien heeft Henk er thuis een heerlijke omelet van bereid.

 

 

Na negen kilometer pauzeren en lunchen we bij Kedichem op de oever tussen bramen en takken. Dan varen we terug richting Asperen. Het uitzicht is nog winters. We zijn enige weken te vroeg voor de fruitbloesems. Wel zien we veel bloeiend groot en klein hoefblad. De Linge is comfortabel breed en we merken niet dat we nu stroomopwaarts gaan. Het uitzicht is zeer Hollands.

 

 

Terug in Asperen laden we de kano’s weer op de trailer. We wandelen nog wat door het stadje en komen bij Fort Asperen, waar vanaf eind april kunstexposities zijn. We drinken hier thee en koffie met appeltaart. Het besluit van een relaxte tocht.

Frank

Bewaren

Bewaren