Veiligheid in de winter – onderkoeling en juiste kleding

We kunnen het hele jaar varen en dus ook in de winter erop uit gaan. Hierbij is wel belangrijk de juiste juiste kleding te kiezen en ook te weten hoe men onderkoeling kan herkennen en hoe men dan moet handelen.

In de syllabus Zeevaardigheid staan enkele risico’s van onderdompeling in koud water beschreven. Koud water wordt daarbij ingedeeld in matig koud water, ca. 12-15°C en zeer koud water < 12°C. De watertemperatuur van de Neder-Rijn is op dit moment van schrijven 9,5 graden, dus zeer koud!

Bij een lichaamskerntemperatuur die beneden de 35 °C gezakt is spreekt men van hypothermie of onderkoeling. In zeer koud water en met onvoldoende kleding gaat afkoeling van het lichaam zeer snel.

Bij een watertemperatuur van tussen de 4,5°C en 10°C is men – onvoldoende gekleed – in minder dan 5 minuten niet meer handelingsbekwaam, verliest dus controle.

Uit de syllabus: “Ongeveer 55% van de jaarlijkse open water doden in het Verenigd Koninkrijk vind plaats binnen 3 meter van een veilig heenkomen en 42% zelfs binnen 2 meter. Twee derde van de slachtoffers stonden bekend als goede zwemmers. In Canada bevonden 41% van de slachtoffers, die aan het varen waren en verdronken, zich binnen 10 meter van de kant. Een additionele 22% bevond zich 10 tot 15 meter van de kant.” (Uitgave: NKB Commissie Zeekajakvaren van het WatersportVerbond Versie 2016/1, p. 37)

Juiste kleding in de winter betekend dan zeker een winter neopreen (meer dan 3mm) en wind en waterdichte anorak. Beter nog is een droogpak met daaronder warme (fleece) onderkleding. Dat is wel zeker een investering, maar verhoogd de veiligheid en het genot van een winterpeddeltocht enorm. Het dragen van een zwemvest is niet gebonden aan een seizoen – dat doen we bij Jason het hele jaar door ;-).

Het platvorm VDJS Varen doe je samen heeft samen met het KNRM een brochure ONDERKOELING uitgebracht: Wat (niet) te doen in geval van onderkoeling.