Dagtocht Wieden 13-5-2023

Harriet biedt op zaterdag 13 mei 2023 een dagtocht naar de Wieden aan – een klassieker in de Jason tochtplanning.

Het prachtige natuurgebied De Wieden in de kop van Overijssel is bij de meesten wel bekend, maar blijft de moeite waard om te bevaren.

Het is een belangrijk laagveen moeras ontstaan door turf afgravingen. Vanaf de 15e eeuw werd er turf gestoken en door toenemende vraag werden de waterpartijen steeds groter. Stormen sloegen de stukken land, waarop turf gedroogd werd, weg en zo ontstonden de meren: Beulakker en Belterwijde.  Het dorp Beulake verdween zelfs in de golven.

Daar is nu een monument met klok in het water gebouwd.

Beulake

Het is een afwisselend vaargebied met groter water en kleine slootjes. In mei begint het riet weer te groeien, maar we zullen vast nog een redelijk uitzicht hebben. Wie weet zien we reeën en vast veel watervogels.

Zorg voor goede kleding, afhankelijk van het weer, reserve kleding, ook pet en zonnebrand, warme drank en lunchpakket. 

Rudie Ganzevles trekt de trailer.

  • Opladen om 8.15
  • vertrek 8.45 uur
  • aankomst Belt Schutssloot 10.00
  • varen : 10.30
  • Einde tocht ongeveer 16 uur
  • terug bij Jason ongeveer 18 uur.

Parkeren op Belterweg 13.

De tocht is 15-20 km. Afhankelijk van conditie deelnemers en weersomstandigheden. Uiteraard houden we ook 1 of 2 pauzes.

OPGAVE VOOR ZONDAG 7 MEI bij Harriet Boven via mail of app (zie ledenlijst voor contactgegevens)

Tot nu toe waren de Wieden-uitstapjes meestal in het voorjaar, deze tocht is wat later in het seizoen gepland, dus ook al ben je een keer mee geweest, in mei zal het er weer heel anders uit zien.

We hebben dus al een behoorlijk archief (zie hieronder), maar een nieuw tochtverslag zou erg leuk zijn. Wie pakt de pen op?

Ook al zijn deze tochtverslagen al wat ouder, om in de stemming te komen kun je HIER een tochtverslag lezen en ook HIER kun je wat voorpret ophalen. En er is zelfs “bewegend beeld” uit 2016 en 2017 😉